TEHNICI DE IMBUNATATIRE A MEMORIEI

0
tehnici de imbunatatire a memoriei; capacitatea de memorare; retinerea informatiilor

Memoria este un proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor din trecut. Memoria defineste dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor. Memoria este formata dintr-un ansamblu de sisteme care permit retinerea, stocarea si reproducerea informatiilor. Se diferentiaza doua tipuri de memorie principale: memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung. Inmagazinarea unei amintiri nu este un proces mecanic si impersonal. Creierul nu serveste doar la conservarea amintirilor, ci si la actualizarea lor, la filtrarea celor care ne sunt utile intr-un anumit moment si la inhibarea celor inutile. Prin tehnicile de imbunatatire a memoriei ne putem creste capacitatea de memorare si eficienta in retinerea informatiilor pe termen lung. Acesta este un aspect vital in afaceri, deoarece este important sa avem o memorie buna, atat de scurta durata (sa retinem numele, infatisarea unei persoane noi), cat si de lunga durata (sa ne amintim detaliile importante ale unei sedinte).

CAPACITATEA DE MEMORARE IN RETINEREA INFORMATIILOR

Exista o multitudine de metode si tehnici de imbunatatire a memoriei care promit sa imbunatateasca capacitatea de memorare. Inainte de a incerca oricare dintre aceste metode, este important sa stiti ce tip de memorie aveti. In acest fel, veti alege mai usor metoda cea mai eficienta pentru dumneavoastra.

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuala, auditiva, auditiva digitala si kinestezica. Fiecare din cele 4 categorii corespunde unui anumit tip de a invata, la care ar trebui sa ne adaptam. Caracteristicile celor 4 tipuri de memorie sunt destul de intuitive:

 • cei cu memorie vizuala invata mai bine cu ajutorul imaginilor;
 • cei cu memoria auditiva prefera sa auda informatia;
 • memoria auditiva-digitala apare la cei care asimileaza informatia cu ajutorul vocii interioare;
 • cei cu memoria kinestezica invata prin practica.

Aceasta diferentiere este cunoscuta, insa prea putini sunt cei care stiu ce tip de memorie au si ce metode ar trebui sa utilizeze in functie de aceasta.

Analizati-va obiceiurile de invatare si identificati care este tipul de memorie predominant. Nu neglijati insa si celelalte tipuri si alegeti tehnica de imbunatatire a memoriei care vi se potriveste cel mai bine in situatia respectiva.

TEHNICI DE IMBUNATATIRE A MEMORIEI – DESCRIERE

Pe langa bagajul genetic cu care am fost inzestrati, retinerea informatiilor poate fi imbunatatita si pe parcursul vietii. Exista cateva asa-zise legi ale memoriei ce stau la baza dezvoltarii capacitatii de memorare. Acestea au fost descrise si aprofundate de catre scriitorul Rocco Oppedisano in cartea „A Guide To Memory Increase” si sunt urmatoarele:

 • Intelegerea (legea intelegerii) este cel mai simplu, dar si cel mai important aspect. Scriitorul german Georg Lichtenberg spunea ca este dificil a ne aminti ceea ce am citit, deoarece nu incercam intelegerea informatiilor. Cu cat depuneti un efort mai mare de a vedea lucrurile mai in detaliu, de a va gandi la ceea ce ati citit, cu atat informatiile va vor ramane in memorie mai mult timp.

 • Interesul (legea interesului) pentru informatie este de asemenea una din legile esentiale ale memoriei. Anatole France spunea ca “pentru a putea intelege lucrurile citite, e nevoie ca ele sa fie digerate cu pofta”. Astfel spus, daca nu exista un interes real pentru ceea ce vedeti, cititi sau cunoasteti, cu siguranta datele nu vor ramane stocate in creier pentru mult timp.

 • Cunostintele anterioare au si ele un rol extrem de important in dezvoltarea memoriei. Pe langa faptul ca va ajuta sa faceti anumite conexiuni si astfel sa va amintiti toate aspectele acumulate cu ceva timp in urma, ele ajuta si la retinerea aspectelor noi, care au legatura cu cele vechi.

 • Pregatirea pentru memorare este o etapa fundamentala in procesul memorarii. Cititorul isi stabileste de la inceput datele pe care vrea sa le retina dupa ce a parcurs un text. Intentia este la fel de importanta si pentru perioada de memorare. Cand cineva isi propune sa tina minte un lucru pentru un timp indelungat, va reusi si cu siguranta o va face mai bine decat cineva care si-a propus sa stocheze informatia pentru o scurta perioada de timp.

 • Asocierea informatiilor este o lege nescrisa demna de retinut, sustin specialistii. Aceasta a fost formulata in secolul al IV-lea de catre Aristotel si are la baza conceptul conform caruia persoanele memoreaza mai repede informatiile daca le asociaza cu ceva familiar. Astfel, daca va aflati intr-un anumit spatiu cand ati citit un anumit pasaj, la revederea spatiului respectiv, probabilitatea sa va amintiti ceea ce ati citit este de 99%.

 • Legea secventelor sta si ea la baza unei capacitati mai bune de memorare. Spre exemplu, tuturor ne este mai usor sa spunem alfabetul in ordinea obisnuita. In primul rand pentru ca asa l-am memorat si s-a intiparit in mintea noastra. Insa daca veti vrea sa-l reproduceti invers, va fi un exercitiu destul de greu, deoarece conceptele se evoca unul pe celalalt in ordinea invatata.

 • Legea impresiei puternice. Prima impresie a ceea ce ati vazut sau citit produce un impact major asupra memoriei. Cu cat prima impresie este mai profunda, cu atat informatia va fi memorata si stocata mai usor.

 • Legea inhibitiei. Orice memorare ulterioara o diminueaza pe cea anterioara. Cea mai buna cale de a uita ce ati memorat recent este memorarea a ceva similar imediat dupa aceea. Iata de ce este indicat in procesul de invatare scolara ca orele de psihologie sa nu se desfasoare dupa cele de matematica si nici cele de literatura dupa cele de istorie.

Exista numeroase tehnici de imbunatatire a memoriei, printre care amintim:

Inlocuierea cu imagini sau obiecte cunoscute

Creierul nu accepta informatia pe care nu o cunoaste. De la o anumita varsta, orice obiect nou cu care intram in contact cautam sa-l asociem cu ceva care ne este deja familiar.

Exista numeroase competitii de memorie in cadrul carora participantii au de memorat un pachet intreg de carti sau 1.000 de numere aparute aleator, recordul pentru memorarea unui pachet de carti fiind in prezent de 43 de secunde. Campionii acestor tipuri de competitii au vorbit adesea despre secretul din spatele reusitei lor. Ideea esentiala era aceea de a nu incerca sa memorezi exact cartile, ci fiecare carte sa o asociezi cu o imagine sau un personaj din viata ta si sa creezi o poveste.

Crearea de legaturi pentru retinerea informatiilor

Aceasta tehnica este utila in momentul in care aveti de retinut o lista. Luati fiecare element in parte si conectati-l cu elementul anterior intr-o maniera memorabila. Astfel, povestea neobisnuita care va rezulta va fi greu de uitat. Aceste legaturi formeaza Sistemul Peg. Premisa de la care porneste acest sistem consta in faptul ca este mai greu de retinut lista de cuvinte: Andrei, stea, oaie, dinte, piatra. Mult mai usor de memorat este imaginea cu Andrei care se uita la o stea si care incepe sa fie alergat de o oaie cu un dinte lipsa. Oaia insa nu il prinde pentru ca se impiedica de o piatra.

Hartile mentale

Hartile mentale (Mind Maps) sunt foarte utile in retinerea informatiilor complexe. Acestea va ajuta in stabilirea conexiunilor logice dintre diferite tipuri de informatie si in stabilirea celor mai importante aspecte.

Sunt cateva etape simple pe care trebuie sa le urmati in realizarea unei Harti mentale:

 • stabiliti ideea principala – intotdeauna o harta mentala se bazeaza pe un subiect bine conturat;
 • pornind de la ideea principala, creati cai diferite, folosind linii curbate, nu drepte, rigide;
 • adaugati noi conexiuni reprezentate de linii mai subtiri sau mai groase; alegeti un sistem propriu prin care sa desemnati importanta fiecarui element adaugat;
 • folositi culori diferite pentru fiecare idee secundara care rezulta din ideea principala; culorile diferite va vor antrena si stimula memoria din punct de vedere vizual;
 • pentru fiecare categorie principala, atasati o imagine; imaginile sunt mult mai usor de retinut si va vor stimula imaginatia.

Localizarea

Tehnica localizarii va ajuta in retinerea informatiilor, realizand o conexiune intre obiectul sau evenimentul pe care trebuie sa-l memorati si alte elemente asociate acestuia. Cum functioneaza localizarea:

 • alegeti un traseu pe care il cunoasteti foarte bine, ca de exemplu drumul de acasa la facultate sau catre serviciu;

 • selectati elemente banale, dar cunoscute ale acestui traseu;

 • asociati cu aceste elemente informatiile pe care doriti sa le retineti.

Tehnica este utila pentru retinerea unor informatii simple si este folosita pentru memorarea pe scurta durata.

TEHNICI DE IMBUNTATIRE A MEMORIEI – CONCLUZII

Memoria se caracterizeaza prin cateva trasaturi esentiale, care ii sunt imprimate de integrarea ei in structura proceselor si activitatilor specifice. Capacitatea de memorare este activa, selectiva, contextuala, mijlocita, organizata logic si sistemic.

In investigarea si evaluarea nivelului de dezvoltare si a eficientei capacitatii de memorare se iau in considerare urmatorii parametri: volumul, trainicia, fidelitatea, completitudinea, promptitudinea.

Memoria reflecta trecutul ca trecut, astfel incat in momentul in care subiectul reactualizeaza o informatie este constient ca acea experienta s-a petrecut candva in trecut.

Continutul memoriei este extrem de variat. Incepand de la experiente de ordin senzorial perceptiv, pana la cunostinte, notiuni, experiente afective, experiente sociale etc. Continutul reflectoriu constituie si un criteriu de clasificare a unor forme specializate de memorie. Putem vorbi despre capacitatea de memorare senzoriala (vizuala, auditiva, motorie, gustativa, olfactiva), memorie perceptiva, memoria imaginilor, memorie cognitiva, memorie afectiva si memorie sociala.

Reflectarea din memorie prezinta o serie de caracteristici: este o reflectare activa, selectiva, situationala, relativ fidela, mijlocita, inteligibila, sistemica, logica si organizata.

BIBLIOGRAFIE

 1. Jason Scotts, Memory Improvement: Techniques, Tricks & Exercises How To Train and Develop Your Brain In 30 Days, Speedy Publishing LLC, 2013
 2. Jonathan Hancock, Cheryl Buggy, Successful Memory Techniques In A Week: How to Improve Memory In Seven Simple Steps, Hodder & Stoughton, 2012
 3. Tony Buzan, Buzan’s Study Skills: Mind Maps, Memory Techniques, Speed Reading, BBC Active, 2011
 4. Jonathan Hancock, Maximise Your Memory: Techniques and Exercises for Remembering Just about Anything, Allen & Unwin, 2000
 5. Dominic O’Brien, You Can Have an Amazing Memory, Duncan Baird Publishers, 2016
 6. Calistoga Press, Memory Tips & Tricks: The Book of Proven Techniques for Lasting Memory Improvement, Callisto Media Inc., 2014
 7. Sandra David, Brain Power: How to Improve Your Memory and Speed Reading Techniques Faster and More Efficiently, Lulu.com, 2013
 8. Chester Santos, Instant Memory Training For Success: Practical Techniques for a Sharper Mind, John Wiley & Sons, 2016

Shopping cart